For goalkeepers, goalkeeping and coaches

Målvaktsträning

I framgångsrika lag är ofta målvaktsspelet en starkt bidragande orsak till det goda resultatet. En målvakt, som med bra speluppfattning gör säkra ingripanden, kan ibland vara skillnaden mellan vinst och förlust. Man kan säga att målvakten både är en lagspelare och en specialist. Vid tillbakaspel, spelvändningar och uppspel deltar målvakten, tillsammans med utespelarna, i passningsspelet, medan specialiteterna bland annat innebär att fånga ett inlägg och djupledspassningar, att med händerna rädda avslutningar och att med utkast och utspark snabbt ställa om till anfallsspel.
Den kollektiva träningen är viktig, eftersom målvakten här lär sig att tillsammans med utespelarna bedöma och fatta beslut i verkliga matchsituationer. Den behöver dock kompletteras med speciell målvaktsträning.

Eftersom målvaktens arbetssätt i match skiljer sig avsevärt från övriga spelares, måste de också delvis få annan sorts träning. Under en viss tid av veckans träning skall målvakterna få speciell målvaktsträning. Denna träning varierar beroende på ålder. Målvakterna måste tränas separat utanför den kollektiva träningen. Förutom ren basträning som teknik, koordination, rörlighet, styrka, spänst, snabbhet och kvickhet, kan målvakterna dessutom arbeta med realistiska matchsituationer som har givna förutsättningar. Det är nyttigt att målvakterna i samband med dessa övningar får träna att både passa och skjuta, dels för att utveckla spelet med fötterna, och dels för att få en inblick i avslutarnas situation.

Det är också viktigt att målvakterna får träna tillsammans med lagets övriga spelare. Vid spelträningen som består av spelmoment, smålagsspel och spel, lär de sig att bedöma och värdera olika matchsituationer.
Ungdomar mognar och utvecklas i olika takt, vilket gör att finns stora skillnader mellan jämnåriga målvakters prestationsförmåga. Det är därför både svårt och direkt olämpligt att strikt åldersindela träningsinnehållet. Möter man istället varje spelare på dennes mognadsnivå och individualiserar träningen, når man på sikt ett bättre resultat.

Precis som barns motoriska utveckling, som alltid sker efter ett visst mönster, bör målvaktsträningen stegras från enkel greppträning till ett mer krävande agerande vid t.ex. frilägesutrusningar. Var på utvecklingsstegen en enskild målvakt skall börja och hur länge han ska stanna vid en viss nivå, beror på mognad och utveckling – inte på födelseåret.

Fokusera på att bli så bra som möjligt på grunderna i målvaktsspelet. En god grund att stå på gör ditt målvaktsspel mycket enklare:

  • Utgångsställningen
  • Greppteknik
  • Fallteknik
  • Tillslag
  • Höjdspel
  • Spelförståelse, Kommunikation & Fysik

Vad är målvaktens utgångsställning?

– Det är den position på kroppen som underlättar för målvakten i alla grundtekniker och målvaktsactioner

Så här skall en utgångsställningen ut.
 1. Lätt böjda knän.
 2. Axelbredd mellan fötterna.
 3. Stå lätt på framfoten. (många missuppfattar detta med att stå på tå, då blir du i obalans och kan inte agera med god målvaktsteknik.
 4. Händerna i höfthöjd, händerna ska vara redo.
 5. Du ska vara lätt framåtlutad.

Greppteknik

Detta är tekniken hur du greppar bollen. Man brukar alltid säga att man ska ha tummarna bakom bollen och det är korrekt. Du ska försöka forma ett upp-och-ner-på-vänt hjärta med dina fingrar.

Spreta med fingrarna och var kraftfull i greppet så att du inte tappar bollen.
Tänk på att inte bli för stum i armarna så att du lämnar returer, träna och hitta den rätta känslan i greppet.

Fallteknik

En mycket viktig teknik som du  måste behärska då bollen inte  kommer rakt på dig. I denna grundteknik är utgångsställningen en viktig del i utförandet. Med rätt utgångsställning kommer du snabbare ner vid bollar efter marken, vid höga bollar får du rätt frånskjut för att kunna göra den avgörande räddningen.

Det gäller att träna på alla olika sortens falltekniker. Det gäller att behärska falltekniken åt båda hållen och att du ska kunna slänga dig så att du tar avslut nära kroppen men även längre ifrån kroppen.

Vid skott som kommer nära kroppen så gäller det att komma så fort som möjligt ner mot bollen. Det finns många olika tekniker för att göra detta, just4keepers jobbar med den som gör att målvakten jobbar i vinkel mot boll. Vi lär ut att bollar nära kroppen använder man falltekniken framåt och bollar längre ifrån den vanliga tekniken med sidan först.

Vid ett lågt avslut nära någon av stolparna, skall målvakten använda sig av det närmsta benet och skjuta ifrån för att få rätt vinkel mot bollen. Om målvakten mot förmodan skulle använda sig av det bortre benet tappar denna både kraft och vinkel vilket kommer resultera i att möjligheten att fånga bollen blir mindre.

Vid höga avslut så är det samma arbetssätt som ska följas, här blir utgångsställningen extra viktig både ur tekniskt utförande som att fånga bollen, men även att landa rätt efter räddningen för att förhindra att tappa bollen.

Inlärning av denna teknik skall vara med vid varje träning för att skapa en trygghet i utförandet. Detta är en av de tekniker som används oftast vid målvaktens tekniska utföranden.

Tillslag

Inspark & utspark. Mottagning & passning
En inspark görs på liggande boll och här handlar det om bollträff, precision och teknik. Kraften och längden på bollen avgörs av de tekniska kunskaperna vid inspark. Man skall med rätt utförande och avslappnad kropp hitta en medspelare för att etablera ett anfallsspel. I just4keepers jobbar vi mycket med spelet med fötterna då det idag är ungefär 70-75% av målvaktens ageranden idag. Det finns olika nycklar för att kunna bli bra på momentet tillslag, men det viktigaste är att spela fotboll och inte alltid vara målvakt vid yngre år. Man får god spelförståelse, man lär sig mottagning passning som vid spelvändningar och får en lagtillhörighet, samtidigt som det kommer vara av stor betydelse längre fram i ditt målvaktsspel.

Genom att träna med Just4keepers för du nycklarna för ett tillslag som tekniskt gör att du kommer bli det anfallsvapen som ingår i målvaktens agerande idag. Du får lära dig stödjebenets betydelse och vinkel på foten för rätt höjd på bollbanan och hur det samarbetar för det optimala tillslaget.

Momentet utspark har de senaste åren utvecklats mest när det gäller tillslag. Det finns helvolley, halvvolley och nu sidovolley eller vad man nu kallar den det är väldigt olika.

Vi tycker det är viktigt att man skall behärska alla tre tillslag och inte för snabbt börja med sidovolley då den är den populäraste. Men för att kunna lära sig den optimalt måste du som målvakt ha god motorik och stark bål och smidighet, så den skulle jag lära mig i ett tredje steg.
Det första man ska lära sig är att utföra helvolley, att hålla bollen med rätt hand (är du högerfotad skall du hålla bollen med vänster hand, och tvärtom om du är vänsterfotad) När du lärt dig helvolley tekniken kommer din bollträff bli enklare att överföra i de andra teknikerna som halvvolley och sidoutsparken. Om du vill se dem som behärskar tekniken bra är. Pepé Reina(Liverpool) en av dem. Världsbäst på denna sparken är Khune. Sidoutsparke som jag kallar den kräver ännu mera träning och kräver stort tekniskt kunnande. Det gäller absolut att träna för att bemästra den tekniken

En halvvolley är oftast bra om man vill ha god precision på bollen. Bollen kommer i en lägre bana vilket gör det lättare för en utespelare att ta med sig bollen på fötterna. Även i motvind så rekommenderas halvvolleyn just pga att den inte kommer lika högt upp i luften.

 

Höjteknik

Detta moment i målvaktsspelet är det svåraste för många då det kräver koordination och tajming.
Sträva efter att fånga bollen så högt upp som möjligt. Inlägg kräver många saker på en och samma gång. Du ska inte bara hoppa efter bollen du ska också kommunicera med ditt lag, du skall kommunicera när du tar beslutet att gå ut och fånga bollen. Du skall innan inlägger eller den fasta situationen få en uppfattning om hur det ser ut i straffområdet för att kunna ta rätt beslut när du skall gå ut och fånga bollen eller förlänga den beroende på bollens bana i luften.

Du ska också kunna hoppa upp med både vänster och höger ben, kommer ett inlägg ifrån högersidan så ska du hoppa upp på höger ben och skydda dig med vänster knä och tvärt om. Nu finns även tekniken att hoppa med jämfota hopp.

Spelförståelse, Kommunikation & Fysik
Spelförståelse får du genom att spela mycket matcher och träna mycket, här handlar det om att kunna läsa spelet på ett bra sätt. Du ska som målvakt kunna förutse så mycket som möjligt, alltid ligga ett steg före så att du ska kunna ta bollen. Viktigt är att i yngre år spela ute och inte specialisera som som målvakt för tidigt då många moment i målvaktens ageranden är kopplat till utespelarna som t.ex. spelförståelse, mottagning passning.

Kommunikation är något som du måste kunna använda dig utav. Du ska kommunicera med din backlinje hur dom ska placera sig rätt i förhållande till målet och till motståndare. Du ska också kommunicera så att dina lagkamrater vet att du finns på plats. Bestämmer du dig för att gå efter ett inlägg till exempel så måste du snacka med ditt lag så att dom kan backa upp dig och skriker du så ingiver du respekt hos motståndarna. Du ska helt enkelt inte hålla tyst en sekund under en match, du ska hela tiden ge information till ditt lag och styra och ställa eftersom att straffområdet är ditt och ingen annans.

– Med fysik så menar vi att du som målvakt behöver ha en vältränad kropp. Du ska helt enkelt vara både stark, spänstig och smidig på en och samma gång. Du ska vara explosiv och med det så menar jag att det ska gå snabbt när du rör dig. Du ska snabbt kunna ta två eller tre steg och sen kasta dig efter en boll som kommer. Eller hoppa blixtsnabbt efter en boll som kommer i mot krysset. Det gäller att ha en god grundkondition för att kunna orka med och kunna hålla uppe koncentrationen. Med det så menar vi att du inte behöver kunna springa “milen” på en viss tid, du ska helt enkelt orka med att hålla kroppen redo och i fokus under en hel fotbollsmatch.

Du bör träna din fysik på ett annorlunda sett jämfört med hur utespelarna tränar. Tränar du med vikter så är det bättre för dig som målvakt att träna med lite tyngre vikter och få repetitioner för att bli mer explosiv. Se under fysik hur vi jobbar med målvakter som väljer Just4keepers för sin optimala utveckling.

Det behöver inte vara så invecklat med stora gym maskiner och långa träningsprogram. Klassiska övningar som situps, armhävningar, benböj(kräver skivstång) och frivändningar(kräver skivstång) är helt perfekta för målvaktsspelet. Men kom ihåg att undvika för mycket vikter om du är under 15år. Din kropp är inte då redo för tunga vikter i och med att du fortfarande växer, i den åldern så är situps och armhävningar perfekta och andra övningar som bara innefattar kroppen som redskap. En annan viktig del är smidighet och rörlighet och skall innefatta alla träningar.

 

Gå in på de olika teknikerna för att se våra olika filmer från träningar och läger genom just4keepers

Close Menu

Name your new wishlistCancel
Create Wishlist and Save

×
×

Cart